Menu

Delfzijl, 'Polizeigefängnis Molenberg'

Delfzijl, 'Polizeigefängnis Molenberg'

Geschiedenis


Het monument 'Polizeigefängnis Molenberg' in Delfzijl (gemeente Eemsdelta) herinnert de inwoners van Delfzijl aan de Polizeigefängnis Molenberg.In Polizeigefängnis Molenberg sloot de Sicherheitsdienst gevangenen tijdelijk op in het fietsenhok van de U.L.O. school aan het Molenplein. Hier verbleven de gevangenen in afwachting van hun vrijlating, of overbrenging naar het Scholtenhuis in Groningen of het concentratiekamp.In het Scholtenshuis aan de Grote Markt in Groningen, was vanaf september 1944 het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst gevestigd. In dit pand werden verzetsmensen (die op de zolder gevangenzaten) door de bezetter ondervraagd en gemarteld. Hierdoor kreeg het pand een zeer slechte reputatie ('voorportaal van de hel'). Bij de bevrijding van de stad is het gebouw afgebrand.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Polizeigefängnis Molenberg' in Delfzijl (gemeente Eemsdelta) is een zilverkleurige plaquette ingemetseld in een 'zitmuurtje' met bloemperken aan weerszijde.Tekst De tekst op de plaquette luidt:'"Polizeigefängnis Molenberg" 1940-1945DE 'SICHERHEITSDIENST (SD)' ZETTE HIER MENSEN GEVANGEN IN AFWACHTING VAN HUN VRIJLATING OF OVERBRENGING NAAR HET SCHOLTENHUIS TE GRONINGEN OF NAAR HET CONCENTRATIEKAMP'

Overige info


Locatie Het monument staat op het Molenberg te Delfzijl (gemeente Eemsdelta).Bron Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief