Menu

Den Burg, 'Het verhaal achter de grafsteen'

Artiest: Bram van Dijk (boek), Gemeente Texel (prieel)
Den Burg, 'Het verhaal achter de grafsteen'

Geschiedenis


'Het verhaal achter de grafsteen' herinnert de inwoners van Den Burg (gemeente Texel) aan het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op of nabij Texel gesneuveld zijn. Zij liggen begraven op het Britse ereveld dat deel uitmaakt van de Algemene begraafplaats van Den Burg.

Bram van Dijk heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze gesneuvelde militairen. Het waren merendeels bemanningsleden van geallieerde bommenwerpers uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, die op of nabij Texel werden neergeschoten of op het eiland aanspoelden. Van de in totaal 167 gesneuvelde militairen zijn 44 niet geïdentificeerd.

Info


Vorm en materiaal
'Het verhaal achter de grafsteen' in Den Burg (gemeente Texel) is een boekje van Bram van Dijk, tentoongesteld in een prieel. Het gebouwtje heeft een fundering van hardsteen, met daarop een eenvoudige houten constructie op vier pilaren. Het puntdak is bedekt met keramische dakpannen. In het midden ligt op een voetstuk het boekwerk. Voor het prieel ligt een gedenkplaat. Het prieel is 4 meter 25 hoog, 2 meter 70 breed en 2 meter 70 diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TEGEN DE ACHTERWAND VAN HET GEBOUWTJE
IS EEN PLAAT GEMAAKT MET DAAROP
EEN SAMENVATTING VAN HET VERLOOP
VAN DE OORLOG OP TEXEL'.

In het boek Het verhaal achter de grafsteen staan de gegevens van 123 van de in totaal 167 gesneuvelde militairen die op het Gemenebest-gedeelte van de Algemene begraafplaats van Den Burg begraven liggen.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kogerstraat te Den Burg (gemeente Texel).

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief