Menu

Den Dolder, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Den Dolder, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Den Dolder (gemeente Zeist) is opgericht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

De naam van het slachtoffer luidt:

Pierre M. Roels.

Pierre M. Roels werd geboren op 12 maart 1883 te Zelm, België. Hij was werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen als hulparbeider. Roels kwam op 8 maart 1944 om het leven door een bombardement.

Hij kwam op 8 maart 1944 op 60-jarige leeftijd bij een bombardement om het leven.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Den Dolder (gemeente Zeist) is uitgevoerd in brons. De gedenkplaat is 40 centimeter hoog en 60 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
PIERRE M. ROELS'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de Dolderseweg in Den Dolder (gemeente Zeist). Voor de plaquette is een gedenksteen geplaatst.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief