Menu

Den Haag, bevrijdingsmonument

Artiest: Peter Biesiot en M.M. Ossenburg
Den Haag, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan 24 Loosduinse verzetsmensen die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van een comité uit de Loosduinse burgerij en verving een voorlopig monument van hout dat recht tegenover de huidige locatie was opgericht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 april 1955 door burgemeester mr. F.M.A. Schokking van Den Haag.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Den Haag is een stenen obelisk, bekroond met een in brons uitgevoerde feniks. Het gedenkteken is 5 meter 20 hoog.

Tekst
De tekst op de obelisk luidt:

'1940-1945'.

Hieronders zijn de namen van 24 omgekomen verzetsmensen aangebracht.

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om daarna herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument is een eerbetoon aan de omgekomen verzetsmensen.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Loosduinse Hoofdstraat/Lippe Biesterfeldweg te Den Haag.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
Op de website http://www.herdenken-denhaag.nl/ is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief