Menu

Den Helder, 'Schaduwen van Licht'

Artiest: Caroline van 't Hoff-Hörchner (06-10-1961)
Den Helder, 'Schaduwen van Licht'

Geschiedenis


Het monument ‘Schaduwen van Licht’ in Den Helder (Den Helder) is ter nagedachtenis aan de militairen en burgermedewerkers van de Koninklijke Marine die in actieve dienst zijn overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 mei 2009.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in Den Helder (Den Helder) is een bronzen beeld van vier meter hoog en vier meter breed. De muur bestaat uit vier pilaren en met daarin drie silhouetten van personen. Boven op de muur staat een bootje op een golvende zee met erin enkele personen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SCHADUWEN VAN LICHT

CAROLINE VAN 'T HOFF-HÖRCHNER'.

Symboliek
De lichtgebogen muur vormt een deel van de levenscirkel. De drie uitgehouwen silhouetten van personen symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. De golven aan de bovenkant staan voor de zee en de golf van emotie, die de dood met zich meebrengt. De boot met de drie treurende mensen staat symbool voor de nabestaanden die doorvaren in het leven. Het aantal van de vier pilaren staat symbool voor de vier elementen van de aarde, namelijk aarde, water, lucht en vuur en het aantal van de drie silhouetten vertegenwoordigt de heilige drie-eenheid van de hemel. De getallen vier en drie staan dus voor hemel en aarde, oftewel leven en dood.

De titel ‘Schaduwen van Licht’ heeft betrekking op het effect wanneer de zon op het monument schijnt. 'De dood mag dan gaten geslagen hebben in mensenlevens, er is ruimte voor mooie herinneringen. In de slagschaduw van het monument zijn het de silhouetten waar het licht blijft schijnen,' verklaart kunstenares en ontwerpster van het monument Caroline van ‘t Hoff-Hörcher.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt op de Oude Rijkswerf Willemsoord op het plein voor het Marinemuseum te Den Helder.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief