Menu

Diemen, Klokkenstoel

Artiest: Dick Hatt (klokkenstoel), mevr. W. Dijkshoorn (gedenkmuur)
Diemen, Klokkenstoel

Geschiedenis


De klokkenstoel herinnert de inwoners van Diemen aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

De luidklok heeft in een drietal kerken in Diemen, Oud-Diemen en Diemerbrug gehangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok door de bezetter gevorderd om te worden omgesmolten ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. In 1945 keerde de klok echter ongeschonden weer terug in Diemen en kon hij worden teruggehangen in de toren van de Hervormde Kerk aan de Oudekerkerlaan. Toen de kerk begin jaren tachtig gesloopt werd, kreeg de luidklok een nieuwe bestemming in het monument.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was het feit dat de fusilladeplaats aan de Overdiemerweg en het herdenkingskruis aan de Muiderstraatweg steeds moeilijker bereikbaar werden vanwege de uitbreiding van het (spoor)wegennet in 1986.

Info


Vorm en materiaal
De klokkenstoel te Diemen is gemaakt van gepolijst natuurbeton. Bij de klok is een gedenkmuur geplaatst. De klokkenstoel is 6 meter hoog en 1 meter 50 breed. De muur is 4 meter lang.

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
VOOR ONZE VRIJHEID.'

Wijziging
De klokkenstoel en de gedenkmuur zijn in 2000 verplaatst van de Ouddiemerlaan naar de zijkant van het nieuwe gemeentehuis.

Overige info


Bron
Gemeente Diemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief