Menu

Diepenheim, 'aan de schop kleeft een traan'

Artiest: Willem Teger

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Diepenheim aan vier joodse jongemannen uit Diepenheim die in werkkamp Nunspeet te werk zijn gesteld. 

De namen van de slachtoffers luiden:
Alex Polak, Gerard PolakHerman Herschel en Nico Herschel.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Henny Regterschot, Hans Roessink, Willem Teger en Geert Jan Bittink. Het initiatief werd omarmd door het Comité 75 jaar Bevrijding Diepenheim. 

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 2020.

Info


Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument 'aan de schop kleeft een traan' in Diepenheim (gemeente Hof van Twente) bestaat uit een sculptuur van cortenstaal waarop vier mannenfiguren met een schop in hun handen staan afgebeeld. Het monument is opgebouwd uit verschillende lagen platen die samen een reliëf vormen. Onderaan de sculptuur is tekst aangebracht. Deze tekst is uit het staal gefreesd. Rechts naast het sculptuur is een zuil aangebracht van hetzelfde materiaal met daarop een informatieplaquette in de vorm van een opengeslagen boek. 

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'AAN DE SCHOP KLEEFT EEN TRAAN.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich bij de Dorpspomp op de hoek van de Grotestraat en Hagen in Diepenheim (gemeente Hof van Twente).

Bronnen

Digitaal Joods Monument

De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief