Menu

Diepenveen, geallieerd erehof

Diepenveen, geallieerd erehof

Geschiedenis


Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van Diepenveen (gemeente Deventer) aan zeven militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter in en om Diepenveen zijn omgekomen.

De namen en sterfdata van de zeven militairen luiden:

Colin Frazer Blundell (15-2-1944), Raymond Valentine Montigue (15-2-1944), Frederick Harold Falk (31-5-1942), William Howarth Gorton (31-5-1942), Leslie Albert Hazell (15-2-1944), Jeffrey Eugene Pogonowski (15-2-1944) en Victor Ernest Woolnough (31-5-1942).

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Info


Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Diepenveen (gemeente Deventer) herbergt het stoffelijk overschot van zeven gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
Het erehof maakt deel uit van de Gemeentelijke begraafplaats aan de Roeterdsweg in Diepenveen (gemeente Deventer).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief