Menu

Dokkum, plaquette in het postkantoor

Dokkum, plaquette in het postkantoor

Geschiedenis


De plaquette in het postkantoor te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medewerkers van de PTT die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter werden gefusilleerd.

De namen van de twee slachtoffers luiden: Jan van Dijken en Johannes J. Erich.

Jan van Dijken werd geboren op 25 juni 1903 in Appingedam. De 41-jarige directeur van het Dokkumer postkantoor werd op 22 januari 1945 aan de Woudweg gefusilleerd. Van Dijken stond in Dokkum niet bekend als verzetsman, maar is waarschijnlijk door de bezetter verantwoordelijk gesteld voor de clandestiene telefoonaansluiting in de apotheek van de verzetsman dr. Gunster aan de Zijl. Van Dijken werd begraven op de Algemene begraafplaats in Dokkum.

Johannes Joseph Erich werd geboren op 10 september 1914 in Dokkum. In het verzet werkte hij onder de schuilnaam 'Schipper'. De PTT-medewerker werd op 26 mei 1944 doodgeschoten in het inspectiekantoor van de belastingen in Drachten. Erich werd begraven op het Ereveld Loenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 mei 1954.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het postkantoor te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân) is een ingemetselde gedenkplaat van zandsteen.

Tekst
De inscriptie op de gedenkplaat luidt:

'TER HERINNERING
AAN ONZE MEDEWERKERS
BIJ HET STAATSBEDRIJF DER PTT
JAN VAN DIJKEN
JOHANNES J. ERICH
ZIJ WERDEN GEFUSILLEERD
TIJDENS DE OORLOG
1940-1945'.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het postkantoor, gevestigd aan de Kleine Breedstraat te Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief