Menu

Driebergen, verzetsmonument

Artiest: Wim Harzing
Driebergen, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In het bijzonder worden twaalf plaatselijke verzetsmensen herdacht die in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van deze twaalf slachtoffers luiden:

J.A. van Bijnen, W.L.A. du Celliée Muller, S. Esmeijer, J. Groenhuijse, A.Th.J.M. van der Heijden, mej. L.E. Holst, J. Jongejan, G.B. Ninaber van Eijben, B.A.W. Schlimmer, J.A. Schotel, jhr. K.W.J. Stoop en G. Vonk.

In 1944 kwamen de leiders van de Landelijke Knokploeg en de Landelijke Sabotage (Johannes Arnoldus van Bijnen en Samuel Esmeijer) tijdens een vuurgevecht in Apeldoorn om het leven. Zij werden begraven op de Nieuwe Algemene begraafplaats te Driebergen. Vier verzetsmensen werden gefusilleerd in kamp Amersfoort en twee verzetslieden sneuvelden tijdens het uitvoeren van een opdracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een terracotta beeld van een klassiek vormgegeven vrouwenfiguur met gebalde vuisten en een touw om haar lichaam. Het beeld is geplaatst op een bakstenen voetstuk. Het gedenkteken is 5 meter hoog, 1 meter 20 breed en 1 meter 20 diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'VRIJHEID KON SNEL HET KNELLEND JUK VERBREKEN.'

Op de voorzijde van het voetstuk zijn de namen van twaalf gesneuvelde verzetsmensen aangebracht:

'J.A. VAN BIJNEN
W.L.A. DU CELLIEE MULLER
S. ESMEIJER
J. GROENHUIJSE
A.TH.J.M. VAN DER HEIJDEN
MEJ. L.E. HOLST
J. JONGEJAN
C.B. NINABER VAN EIJBEN
B.A.W. SCHLIMMER
J.A. SCHOTEL
JHR. K.W.J. STOOP
G. VONK'.

Symboliek
De vrouwenfiguur staat symbool voor de vrijheid. Zij verbreekt de banden met het verleden en kijkt uit naar een nieuwe toekomst.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in het park 'De Wildbaan', gelegen aan de Hoofdstraat te Driebergen (gemeente Utrechtse Heuvelrug).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg;
  • Oorlogsmonumenten in de Provincie Utrecht van Ingrid van Beuzekom, Roland Blijdenstijn en Rob van Olderen. Stichtse Monumenten Reeks (Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 1995). ISBN 90 5345 062 9;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief