Menu

Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment'

Artiest: Ch. Reeves, G. Graven
Driel, 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment'

Geschiedenis


Het 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' in Driel (gemeente Overbetuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan de 42 militairen van deze brigade die in de periode tussen 23 september en 4 oktober 1944 zijn gesneuveld.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. 

Op 23 september 1944 werd de totale Britse 43ste infanteriedivisie (circa 10.000 man) ingezet in de Betuwe. Afzonderlijke brigades hadden de opdracht een doorbraak te forceren bij Ressen, een aanval uit te voeren op Elst, de Polen bij Driel te helpen en de Rijnoever tussen de spoorbrug en Randwijk te verdedigen.

De 42 soldaten van het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment zijn gesneuveld bij de Slag om Randwijk en bij gevechten rond de toenmalige steenfabriek van Korevaer. Hier werden zij aangevallen door eenheden van de Duitse 363ste Volksgrenadierdivisie, die in de nacht van 26 op 27 september de Rijn was overgestoken en op de zuidelijke oever steunpunten had gevestigd.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1988.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment' in Driel (gemeente Overbetuwe) is een granieten plaquette, omlijst met bakstenen. Op de gedenkplaat is het embleem van het 7de bataljon van het Royal Hampshire Regiment aangebracht.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TO COMMEMORATE THOSE MEN OF THE
7TH BATTALION THE HAMPSHIRE REGIMENT
WHO GAVE THEIR LIVES FOR THE CAUSE OF
FREEDOM IN THIS AREA
FROM 23RD SEPT. 1944 TO 4TH OCT. 1944'.

Onder de tekst bevindt zich een 'ROLL OF HONOR' met de namen van 42 gesneuvelde soldaten.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Drielse Rijndijk, nabij het voormalig café 'De Lindeboom' in Driel.

Bronnen

  • Gemeente Overbetuwe;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief