Menu

Ede, gedenkzuil op de Paasberg

Ede, gedenkzuil op de Paasberg

Geschiedenis


De gedenkzuil op de Paasberg herinnert de inwoners van Ede aan de militairen die in de Tweede Wereldoorlog of tijdens de strijd in voormalig Nederlands-Indië en de overzeese gebiedsdelen zijn gesneuveld.

De namen van de gesneuvelde militairen uit Ede luiden:

A.S. van Battum, F.J. Becht, E. van Bemmel, A. van de Blaak, M. van de Born, A. Bos, A. Bosma, J. van den Brink, D. van Brummelen, H. Buurman, D. van Dijk, G. van Dijk, J.H. van Dijk, J.G. Dijkers, H. van Doorn, C. Dudink, B. van Eck, J.W. van der Eijk, G. Eindhoven, G. van Espelo, J. Frouws, J.J.L. Geel, H. Geurtsen, Jkhr. G. Gevers Deijnoot, J. Goor, J. Groeneveld, J. de Groot, W.J.M. Hoefsmit, R. van Holland, H.H. Hulsen, J.M. van Hunen, R. Janssen, M.J. Jordaan, J. Klinkspoor, G.J. van Krevel, H.W. Kruijsdijk, G.M. van de Kuit, A. Lagerweij, H.J. Moll, A. Muller, G.J. Navest, M.J. Nooitgedacht, G. van Riessen, J. Riggeling, W. van Roekel, T. Schot, J. Schut, W. van Silfhout, J.J. Six Dijkstra, A. Slotboom, K. Stoel, D. Stomphorst, J. Teunissen, A. Uittenbogaard, G. van Vark, J. Veen, S. van Vliet.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1960 door burgemeester H.M. Oldenhof.

Info


Vorm en materiaal
De gedenkzuil op de Paasberg in Ede bestaat uit een rechthoekige plaat van cortenstaal op een platform van cortenstaal met daarop in het midden een witte plaquette. Uit het staal zijn onder andere kruizen gestanst. Daarnaast is er ook een tekst uitgespaard.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

' GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
1940-1949

TER HERINNERING AAN DE MILITAIREN UIT DE GEMEENTE EDE DIE OMGEKOMEN ZIJN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG EN DAARNA TIJDENS DE STRIJD IN NEDERLANDS-INDIË.'

Op de witte plaquette staan de namen van de omgekomen militairen.

Wijziging
In 2013 is het originele monument uit 1960 vervangen. De reden hiervoor was onder andere het verbeteren van de gegevens op het monument. Twee mensen stonden namelijk onterecht vermeld. Ook ontbraken er negen namen.

Het origineel was vervaardigd uit witte natuursteen. Op de zuil was een rechthoekige gedenkplaat bevestigd. Aan de onderkant bevond zich een zwarte plaquette. Het gedenkteken was 1 meter 75 hoog, 70 centimeter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de originele gedenkplaat luidde:

'TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
EN IN INDONESIË
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
BIJ ZEE- LAND- EN LUCHTMACHT.'

[Hieronder waren de namen van 51 gesneuvelde militairen aangebracht]

De tekst op de plaquette luidde:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN ALLE MILITAIREN
DIE HIER EN OVERZEE
HET LEVEN LIETEN.
"VERGETEN LEIDT
TOT BALLINGSCHAP.
GEDENKEN IS
HET GEHEIM VAN
VERLOSSING".'

Overige info


Locatie
De gedenkzuil is geplaatst aan de rechterzijde van de ingang van het Mausoleum, gelegen op de Paasberg bij de hoek Vossenakker/Arnhemseweg te Ede.

Bron
Gemeente Ede.

Voor meer informatie

  • Herinneringen voor de toekomst van Jan Durk Tuinier (Utrecht, Stichting Comité Nationale Feestdagen Gemeente Ede en Stichting Vredeseducatie, 1995);
  • Ede 1940 - 1945 van Vincent Lagerwij en Gert Plekkringa (Barneveld, BDU, 1985);
  • Ede in beeld (Ede, Koninklijke BDU Uitgeverij, 1999).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief