Menu

Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden'

Artiest: Harry Koene (architect), Charles Vos (beeldhouwer)
Eijsden, 'Monument der Gevallen Verzetslieden'

Geschiedenis


Het 'Monument der Gevallen Verzetslieden' in Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf illegale werkers uit Eijsden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Graaf R.R.E.M.J.G. de Liedekerke de Pailhe, C.H.A. Smeets en M.H.A. Smeets werden op 9 oktober 1943 in Utrecht door de bezetter gefusilleerd. J.J.G. Partouns en Chr.H.J. Peusens zijn omgekomen in Duitse concentratiekampen, respectievelijk op 8 februari 1945 en 30 december 1942.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1949 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg, dr. F.J.M.A.H. Houben.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument der Gevallen Verzetslieden' in Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten) bestaat uit een gebogen massief hardstenen kerkhofmuurafsluiting. Aan de kerkhofzijde bevinden zich drie onderling verbonden kruisen. Onder deze kruisen zijn drie graven in gewijde grond gemetseld, waarin de urnen met de as van de verzetsmensen zijn geplaatst. De urnen zijn afgedekt met een hardstenen blok. Aan de voorzijde van de Vroenhof staat een beeld van een mannenfiguur. De verzetsman wordt geflankeerd door de Nederlandse en Belgische leeuw. Het beeld is geplaatst op een voetstuk waarin het gemeentewapen van Eijsden is gebeiteld. Het monument is 3 meter hoog, 3 meter breed en 45 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940 - 1945
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
GRAAF R.R.E.M.J.G. DE LIEDEKERKE DE PAILHE
C.H.A. SMEETS
M.H.A. SMEETS
J.J.G. PARTOUNS
CHR.H.J. PEUSENS'.

Overige info


Locatie
Het beeld staat aan de Vroenhof voor de kerk te Eijsden (gemeente Eijsden-Margraten). De graven bevinden zich op het kerkhof.

Bronnen

  • Gemeente Eijsden;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief