Menu

Eindhoven, 'Gebroeders Hornemannmonument'

Artiest: Theo van Brunschot (12-10-1987)
Eindhoven, 'Gebroeders Hornemannmonument'

Geschiedenis


Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging.

Het monument en het plantsoen zijn vernoemd naar twee door de bezetter opgepakte en afgevoerde Eindhovense jongens (6 en 8 jaar), die na vele omzwervingen de dood vonden in een als ziekenhuis ingericht schoolgebouw aan de Bullenhuser Damm in Hamburg.

De namen van deze twee broers luiden:

Alexander en Eduard Hornemann.

Zij waren slachtoffers van medische experimenten en werden in de nacht van 20 op 21 april 1945 (vlak voor de bevrijding) opgehangen in de kelder van de school. Achttien andere kinderen uit Frankrijk, België en Nederland was eenzelfde lot toebedeeld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1988.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is een gedenkzuil van Vanga-graniet. De zuil is 1 meter 47 hoog, 47 centimeter breed en 38 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEBROEDERS HORNEMANN PLANTSOEN

TER NAGEDACHTENIS AAN
ALLE JOODSE KINDEREN UIT EINDHOVEN
DIE DOOR VERVOLGING ZIJN OMGEKOMEN
IN DE JAREN 1940-1945'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers naar wie dit gedenkteken vernoemd is, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen
  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven - 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994).
Voor meer informatie
  • Beeldenboek Eindhoven van Jenneke Lambert en Peter Thoben (Gemeente Eindhoven en Museum Kempenland, 2001);
  • Günther Schwarberg: Der SS-Arzt und die Kinder vom Bullenhuser Damm (Göttingen, Steidl Verlag, 1988).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief