Menu

Eindhoven, monument aan de Rechtestraat

Eindhoven, monument aan de Rechtestraat

Geschiedenis


Het monument aan de Rechtestraat herinnert de inwoners van Eindhoven aan het Duitse bombardement op 19 september 1944, waarbij 227 burgers werden gedood.

Eindhoven werd bevrijd door de Amerikanen, die op 17 september 1944 in het kader van operatie 'Market Garden' op de Sonse heide per parachute of in een zweefvliegtuig waren geland. De volgende dag bereikte het 506de regiment van de 101ste Airborne Divisie het centrum van de stad. In de avond arriveerden ook tanks van de Irish Guards van het Tweede Britse leger. Iets later dan gepland, doordat zij bij Aalst door de bezetter waren tegengehouden. Op 19 september bombardeerden circa 70 Duitse vliegtuigen de zojuist bevrijdde stad. Pas na 21 september verschoof de gevechtslinie naar het noorden, en kon Eindhoven zich echt bevrijd voelen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 1997.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Rechtestraat in Eindhoven is een koperen plaquette met in reliëf een aantal gezichten. Eronder is een informatiebordje bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'19 SEPT. '44'.

Wijzigingen
In 2011 werd de plaquette aan de Rechtestraat te Eindhoven gestolen. Op 19 september 2012 werd er een nieuwe versie van het monument op de oude plek onthuld.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Rechtestraat/Kerkstraat in Eindhoven.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief