Eindhoven, Willem Hikspoorsbrug

Eindhoven, Willem Hikspoorsbrug

Geschiedenis


De Willem Hikspoorsbrug in Eindhoven herinnert aan een incident dat op 19 september 1944 bij deze brug heeft plaatsgevonden.

Op 19 september 1944 had de Duitse 107e Panzerbrigade Neunen bereikt. Enkele voertuigen naderden via de Soeterbeekseweg Eindhoven. Vervolgens voerde de bezetter een verkenneningstocht uit naar de brug over de Dommel. Volgens het verhaal zou Willem Hikspoors, de tuinman van het landgoed 'Soeterbeek', de bezetter ervan overtuigd hebben dat de brug maar 8 ton kon dragen (wat ook op de brug aangegeven stond). Dit zou het oprukken van de 107e panzerbrigade richting (het reeds bevrijdde) Eindhoven hebben voorkomen. Tevens zou Hikspoors op hetzelfde moment de jonker Smits van Oyen gered hebben van arrestatie door de bezetter omdat deze foto's had gemaakt van de pantserwagen.

Onthulling
De brug is op 21 september 1984 officieel omgedoopt tot de Willem Hikspoorsbrug.

Info


Vorm en materiaal
De Willem Hikspoorsbrug in Eindhoven is vervaardigd uit beton, baksteen en hout. Op de brug is een houten plaquette bevestigd. De plaat is circa 80 centimeter hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WILLEM-HIKSPOORSBRUG

TER HERINNERING AAN 19 SEPTEMBER 1944

GOD SPAARDE ONS ONGEDACHT
DOOR DEZE ZWAKKE BRUG
HAAR ZWAKHEID WAS HAAR KRACHT
HIER MOEST DE VIJAND TERUG

21 SEPTEMBER 1984.'

Wijzigingen
De oorspronkelijke bakstenen brug is vervangen door een betonnen brug. Hierbij werd het oorspronkelijke bord vervangen door een nieuw exemplaar.

Overige info


Locatie
De Willem Hikspoorsbrug loopt over de Dommel, bij de Soeterbeekseweg te Eindhoven.

Bronnen

  • Paul Sonnemans uit Eindhoven;
  • De bevrijding van Eindhoven van K. Margry (Uitgeverij Lecturis, 1982). ISBN 90-9005340-9, blz. 107-109;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabat, Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • www.oorlogsmusea.nl
Menu