Menu

Emmen, 'Pools monument'

Emmen, 'Pools monument'

Geschiedenis


Het 'Pools monument' in Emmen is een eerbetoon aan de troepen van de 1e Poolse Pantserdivisie die in de nacht van 10 op 11 april 1945 de stad hebben bevrijd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Rudy Grimme, eigenaar van hotel 'Bos en Zon'. In dit het hotel heeft de Poolse commandant Stanislaw J.Kowalski overnacht.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 10 april 1988. Het huidige monument is onthuld op 10 april 2006 door burgemeester C. Bijl in het bijzijn van de mevrouw Grimme, weduwe van initiatiefnemer Rudy Grimme.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Pools monument' in Emmen is een zwerfkei, geplaatst op een voetstuk van veldkeien. Op het voetstuk is een zwart gedenkplaatje aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'10 APRIL 1945 - 1E POOLSE PANTSERDIVISIE
EMMEN DANKT DE POOLSE BEVRIJDER.'

Wijziging
Het oorspronkelijke monument stond in de voortuin van hotel 'Bos en Zon'. Vervolgens is het verplaatst naar het Gen. Mazeckplantsoen. Omdat de jaarlijkse herdenking werd verstoord door het bus- en treinverkeer, is in 2006 besloten het monument, voorzien van een nieuw bijschrift, te verplaatsen naar de huidige locatie aan de Noordbargerstraat. Op deze locatie heeft in 1945 een felle strijd gewoed tussen de Duitse bezetter en de Poolse troepen.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Noordbargerstraat/Middenweg in Emmen.

Bronnen
  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe);
  • Website Historisch Emmen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief