Enschede, 'De Wederopbouw'

Artiest:Marie van Eijl-Eitink (1925)
Enschede, 'De Wederopbouw'

Geschiedenis


Het monument 'De Wederopbouw' in Enschede herinnert aan de ravage die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt. Door noeste arbeid zijn de inwoners van de stad de gevolgen van de bezetting weer te boven gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1959.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'De Wederopbouw' in Enschede is een wit natuurstenen beeld van een feniks die uit de as herrijst. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst bij het beeld luidt:

'M. EITINK.'

Symboliek
De feniks is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument verwijst naar het gegeven dat Enschede door hard werken de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog te boven is gekomen.

Wijziging
Oorspronkelijk was dit beeld aangebracht op de Wicher Nijkampbrug, gelegen aan de Getfertsingel over het zogenaamde spoor Zuid. Deze brug werd op 1 april 1945 door de bezetter opgeblazen en vervolgens herbouwd. Na het afbreken van de brug in de jaren negentig, werd het beeld verplaatst naar de nieuw aangelegde Zuiderval.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Zuiderval, nabij de kruising met de Getfertsingel te Enschede.

Bron
Informatie afkomstig van de heer André van Aartsen.
Menu