Menu

Enspijk, oorlogsmonument

Artiest: Pieter Starreveld (1911-1989)
Enspijk, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Enspijk (gemeente West Betuwe) is opgericht ter nagedachtenis aan tien inwoners van de voormalige gemeente Deil (bestaande uit de dorpen Deil, Enspijk, Rumpt en Gellicum) die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.De namen van de tien slachtoffers luiden:E.Z. de Bruin, A.J. Formijn, C.G. van der Heiden, mr. W.M. Kolff, J.W. van Ringelenstein, L. van Straten, M.A. van Straten, S. van Straten, C. van Straten-Andriesse en H.J. Versteeg.Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1950.

Info


Vorm en materiaal Het oorlogsmonument in Enspijk (gemeente West Betuwe) is een bronzen beeld van een staande, naakte mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een zuil van witte natuursteen.Teksten De tekst op de zuil luidt:'1940 -1945 IN MEMORIAM MR. W.M. KOLFF H.J. VERSTEEG E.Z. DE BRUIN L. V. STRATEN C. V. STRATEN-ANDRIESSE M.A. V. STRATEN S. V. STRATEN J.W. V. RINGELENSTEIN C.G. V.D. HEIDEN A.J. FORMIJN'.Wijziging In 2017 is het monument gewijzigd. De naam Barendinus van Doorn is hierbij van het oorlogsmonument in Enspijk verwijderd. De man uit Geldermalsen overleed niet in Duitsland toen hij daar tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk was gesteld, maar sneuvelde als soldaat in het uniform van de Waffen-SS.

Overige info


Digitaal Joods Monument De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument. Locatie Het monument is geplaatst op de driesprong Molenkampstraat/Beemd/Korte Veersteeg, naast de N.H. kerk te Enspijk (gemeente West Betuwe).Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief