Menu

Enter, 'Joods monument'

Enter, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Enter (gemeente Wierden) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de vernietingskampen Sobibor en Auschwitz.

De namen van de 20 joodse slachtoffers luiden: Jacob Nathans, Amalia Nathans-Bamberg, Jette Rosendaal-van Wije, Aron Samuel Samuel, Marcus Samuel, Izak Samuel, Clara Anna Samuel, Emil Samuel, Izak Samuel, Dina Samuel, Esther Samuel-Bamberg, Gertrud Samuel-Grunewald, Lena Gesina Samuel-Rosendaal, Sophia Saartje Samuel-Zwart, Hartog Sjouwerman, Hendrina Sjouwerman-Spanjar, Hartog Spanjar, Israel Spanjar, Salomon Spanjar en Bertha Spanjar-Salmagne.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Enter (gemeente Wierden) is een zwarte natuurstenen gedenksteen, waarop een davidster en een pijl zijn aangebracht.

Tekst
Op de gedenksteen zijn de namen, geboorte- en sterfdata van twintig joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.

De tekst hieronder luidt:

'ONGEVEER 300 METER IN DE RICHTING VAN DE PIJL, ZATEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG VANAF AUGUSTUS 1942 ELF MENSEN UIT DE JOODSE GEMEENSCHAP IN ENTER ONDERGEDOKEN. OP 10 MEI 1943 WERDEN ZE DOOR DE GRUNE POLIZEI GEARRESTEERD. OP 21 MEI 1943 ZIJN ZE ALLEN IN HET VERNIETIGINGSKAMP SOBIBOR OMGEKOMEN. NEGEN ANDERE LEDEN VAN DE JOODSE GEMEENSCHAP IN ENTER WERDEN ELDERS GEARRESTEERD EN ZIJN OOK OMGEKOMEN. OM HEN ALLEN TE HERDENKEN WERD DIT MONUMENT OPGERICHT - 4-5-1995.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Bornebroekseweg/Huttemansweg te Enter (gemeente Wierden).

Bronnen

  • Gemeente Wierden;
  • De heer Hermann Hinsenveld;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief