Menu

Foxhol, monument voor Foxholster verzet

Artiest: H.F. Brons
Foxhol, monument voor Foxholster verzet

Geschiedenis


Het monument voor Foxholster verzet in Foxhol (gemeente Hoogezand-Sappemeer) herinnert aan drie inwoners uit Foxhol dire tijdens de oorlog zijn omgebracht vanwege verzetsactiviteiten. Hun namen luiden: Gerrit Imbos, Klaas Nieboer en Evert Radema.

Evert Radema heeft in 1926 en 1927 in Amsterdam aan de zeevaartschool een opleiding tot marconist gevolgd. Na heen en terug te zijn verhuist naar de provincie Groningen gaat Evert in 1933 opnieuw als marconist voor de Maatschappij Nederland varen. In 1940 voer Everts op het s.s. de Enggano die op 20 maart 1940 vertrok van Indië naar Nederland. Dit schip lag op 10 mei 1940 voor Ijmuiden toen de oorlog uitbrak. Zoals vrijwel alle Nederlandse koopvaardijschepen die buitengaats waren kreeg het de opdracht door te varen naar Engeland. Na een maand van intensieve training werden in de nacht van 22 op 23 februari 1942 twee nieuwe agenten in Katwijk aan land gezet waaronder Evert Radema. Ernst de Jonge en Evert Radema waren door de MI6 en de CID met een hele reeks opdrachten belast: zij moesten Koos Vorrink, de voorzitter van de SDAP die diep in het verzet zat, bewegen naar Engeland te komen, zij moesten inlichtingen inwinnen op economisch gebied en zij moesten militaire spionage bedrijven. Evert Radema werd op 29 mei 1942 gearresteerd. Alle agenten, ook die van MI6 waaronder Evert Radema, werden opgesloten in de gebouwen van het Grootseminarie in Haaren in Noord-Brabant die daarvoor speciaal waren gevorderd. Later is Radema naar Duitsland weggevoerd en op 6 september 1944 op afschuwelijke wijze door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen vermoord.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Foxholster verzet in Foxhol (gemeente Hoogezand-Sappemeer) is een bakstenen monument, waarop een plaquette van natuursteen is aangebracht. Het monument wordt aan de achterzijde omgeven door struiken en heeft aan de voorzijde een gemetselde bloembak.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'FOXHOL

HERDENKT ZIJN VERZETSHELDEN

GERRIT IMBOS
KLAAS NIEBOER
EVERT RADEMA
&

EN ALLEN DIE AAN DE HAND VAN DE BEZETTER NIET TERUGKEERDEN

1940     1945.'

Symboliek
De vorm van het monument stelt twee open armen voor.

Overige info


Locatie
Het monument voor Foxholster verzet in Foxhol (gemeente Hoogezand-Sappemeer) bevindt zich op de hoek van de Meeuwenstraat en de Pluvierstraat.

Bronnen

 

A. Houtman. Gemeente Hoogezand-Sappemeer;

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief