Menu

Gieten, oorlogsmonument

Artiest: A.J. Lampe
Gieten, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Gieten (gemeente Aa en Hunze) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn gekomen.
Onder hen waren 24 joodse burgers.

De namen van de 24 joodse slachtoffers luiden:

Izaak M. de Bruin, Benjamin Cohen, David Cohen, Frouwktje Cohen, Jakob Cohen, Jetta R. Cohen, Marcus Cohen, Maurits Cohen, Salomon M. Cohen, Lea Cohen-Gudema, Bernard Gottfriedt, Jozef Meijer, Salomon Meijer, Sara J. Meijer, Jeanette Meijer-Gottfriedt, Simon Nijveen, Jenny Nijveen-Falke, Benjamin Valk, Gaaltje Valk, Heijman Valk, Mozes M. Valk, Simon Valk en Rachel Valk-de Jong.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Gieten (gemeente Aa en Hunze) is een zwerfkei, waarop in koperen letters een tekst en namen zijn aangebracht.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'O, ALS DE MORGEN DAAGT.
DAT IK HEN NOOIT VERGEET.'

De plaquette bevat de namen van inwoners van Gieten die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij het voormalige raadhuis te Gieten (gemeente Aa en Hunze).

Bronnen

  • Inventarisatieproject Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe (uitgevoerd door het Erfgoedhuis van Drenthe in opdracht van de provincie Drenthe)
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Drenthe van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1999). ISBN 90 5294 192 0.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief