Menu

Gilze, 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand'

Gilze, 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand'

Geschiedenis


Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is opgericht door de bewoners van de buurtschap Verhoven uit dankbaarheid dat men tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven.

In Gilze zijn in de Tweede Wereldoorlog veel slachtoffers gevallen en gebouwen verwoest. Gilze lag in de aanvliegroute naar het vliegveld Gilze-Rijen, waardoor het dorp (onbedoeld) werd getroffen door geallieerde bombardementen. In 1942 werden de bombardementen zo hevig, dat de boeren van de buurtschap Verhoven besloten om een schuilkelder te bouwen. De schuilplaats was anderhalve meter diep en werd afgedekt met pakken stro. Bij bombardementen zaten de buurtbewoners angstig in de schuilkelder te wachten en te bidden. Tijdens deze bange uren deed men de belofte een kapelletje te bouwen te ere van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, indien de bewoners gespaard zouden blijven.

Oprichting
Het bouwwerk staat op de plaats waar de schuilkelder zich begaf. Alle boeren in de buurtschap hebben hun steentje bijgedragen. De plaatselijke smid heeft de kaarsenhouders en deurscharnieren gemaakt.

Onthulling
De kapel is ingezegend in 1946.

De kapel is geplaatst op het erf van Harrie en Lieneke Wouters. Bijna vijftig jaar hebben zij ervoor gezorgd dat in de kapel vrijwel dagelijks een kaars brandde. Toen het echtpaar Wouters ouder werd, heeft het Gilde Sint-Ambrosius besloten de kapel te adopteren en voor het onderhoud te zorgen. Begin 1994 is de kapel gerestaureerd. Bovendien kreeg de omgeving een opknapbeurt. Tijdens een plechtige bijeenkomst op 29 september 1994 werd de kapel door pastoor Rombouts opnieuw ingewijd.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand' in Gilze (gemeente Gilze en Rijen) is een kapel, bekroond met een ijzeren kruis. In de kapel is de beeltenis van Maria aangebracht. Tevens bevinden zich in het bouwwerk enkele kaarsenhouders, een kruisje, kleine kruiswegstaties en een bidstoel.

Restauratie
De kapel is in 1994 gerestaureerd.

Overige info


Locatie
De kapel is geplaatst op het erf van de familie Wouters aan de Bavelseweg te Gilze (gemeente Gilze en Rijen).

Bronnen

  • Gemeente Gilze en Rijen;
  • Heemkring Molenheide.

Voor meer informatie
Vijf Jaar Luchtfront. Dit is een serie van vijf boeken over de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen, uitgegeven door Heemkring Molenheide.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief