Menu

Gorredijk, monument voor Jan Eisenga

Artiest: G. van Akker (ontwerp), Piet Dijkstra (uitvoering)
Gorredijk, monument voor Jan Eisenga

Geschiedenis


Het monument voor Jan Eisenga herinnert de inwoners van Gorredijk (gemeente Opsterland) aan de schoolmeester die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gefusilleerd.

Jan Eisenga werd geboren op 11 maart 1908 in Kortezwaag. Als hoofd van de openbare lagere school in Gorredijk wilde hij in verband met de april-meistaking in 1943 zijn school na de paasvakantie gesloten houden. Hij drong er bij zijn collega's op aan hetzelfde te doen en solidair te zijn met de stakende boeren en ambtenaren. Eisenga werd gearresteerd en naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan het Zaailand in Leeuwarden gebracht. Hij werd op 5 mei 1943 bij de oude schietbaan aan het Kalverdijkje te Leeuwarden gefusilleerd. Zeer waarschijnlijk waren er nog twee slachtoffers: Broer de Witte uit Westhem en Bauke de Vries uit Oudega. De stoffelijke overschoten van de drie mannen zijn nooit gevonden. In Gorredijk is een straat naar Jan Eisenga vernoemd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 juli 1946.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Jan Eisenga in Gorredijk (gemeente Opsterland) is een koperen gedenkplaat. Op de plaquette staan drie Friese pompeblêden, het wapen van de provincie Friesland, een heraldisch wapen met een brandend kruis, een balans, een globe en Franse lelies afgebeeld.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TA IN OANTINKEN OAN
JAN EISENGA
MASTER OAN DIZZE SKOALLE

FALLEN YN 'E MAEIJEDAGEN
FAN 1943

IN SOAN FAN SYN FOLK
IN MASTER SA 'T HEART
IN STRIDER FOAR RJOCHT
EN FRIJDOM.'

Wijziging
Oorspronkelijk hing de plaquette in de openbare lagere school te Gorredijk. Later werd dit gedenkteken overgebracht naar de nieuwe openbare lagere school 'Trimbeets'. Op 14 september 1978 kreeg de gedenkplaat zijn definitieve plaats in het streekmuseum ' Museum Opsterlân', omdat er geen enkele relatie bestond tussen die school en meester Eisenga.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het Museum 'Opsterlân', gevestigd aan de Hoofdstraat te Gorredijk (gemeente Opsterland).

Bronnen

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2018. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Friesland en is een initiatief van de Provincie Fryslân, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed & Publiek. Omrop Fryslân heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief