Menu

Grave, luistersteen van de 'Liberation Route'

Grave, luistersteen van de 'Liberation Route'

Geschiedenis


De luistersteen te Grave is onderdeel van 49 luisterstenen die samen de 'Liberation Route' vormen.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. De regio Arnhem/Nijmegen/Zuid-Veluwe speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

In februari 1945 startte vanuit dit gebied de finale van de bevrijding, Operation Veritable. Deze operatie was de start van het grote Rijnlandoffensief, een veldslag die past in het rijtje van Stalingrad, Normandië en Berlijn. Militairen en burgers waren de deelnemers in de onberekenbare oorlogsroulette die draaide om overleven of sterven, om vreugde en verdriet. Uiteindelijk werd de vrijheid herwonnen.

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem, Nijmegen en op de Veluwe. Op 49 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden op de website van de 'Liberation Route' (zie hiervoor het stukje 'voor meer informatie').

Onthulling
De luisterkei van de "Liberation Route' te Grave werd op 17 september 2011 door de loco-burgemeester van Grave onthuld.

Info


Vorm en materiaal
De luistersteen te Grave is een zwerfkei met daarop bevestigd een platic plaquette die direct informatie biedt en de mogelijkheid biedt om telefonisch informatie te beluisteren.

Symboliek
49 luisterkeien vormen samen de 'Liberation Route'. Die volgt het pas van de geallieerde bevrijders in 1944 en 1945.

Overige info


Locatie
De luisterkei ligt naast de John S. Thompsonbrug te Grave.

Bronnen

Voor meer informatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief