Menu

Greifenburg, gedenkteken voor oorlogsslachtoffers Greifenburg

Artiest: Hans-Peter Profunser

Geschiedenis


Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers uit Greifenburg. Met het monument wordt ook Marinus Oosterom, die op 22 jarige leeftijd in Greifenburg, Oostenrijk om het leven is gekomen bij een arbeidsongeval (elektrocutie) als dwangarbeider herdacht. Marinus was afkomstig uit Ouderkerk aan den IJssel.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van een plaatselijk comité in Oostenrijk. Op 25 juli 2020 is de naam van Marinus Oosterom toegevoegd nadat het comité in contact was gekomen met de Nederlandse historicus A. J. Meijer uit Ouderkerk aan den IJssel. 

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 oktober 2012.

Info


Vorm en materiaal
Het gedenkteken voor oorlogsslachtoffers Greifenburg (Gedenkstätte Für die Opfer des Nationalsozialismus im Oberen Drautal) in Greifenburg (Oostenrijk) bestaat uit een constructie van cortenstaal die binnen te treden is. Binnenin bevinden zich stalen lades die opengetrokken kunnen worden om informatie over de verschillende slachtoffers te kunnen bekijken.

Symboliek
Het buitenste deel van staven van cortenstaal met open bovenkant symboliseert de nationaal-socialistische omheining, gebouwd op dwang en instemming, evenals het cultureel geheugen aan nazi-slachtoffers dat na 1945 gesloten bleef. De opgedeelde vorm van laden suggereert dat het verhaal van deze nazi-slachtoffers fragmenten zijn. De laden vormen een symbolisch onderkomen voor de vervolgden. Om een ​​slachtoffer te leren kennen, moet de bezoeker actief een lade openen. Deze handeling is bedoeld om weer te geven dat herinneren een bewust proces is dat het mogelijk maakt om met onze samenleving en geschiedenis om te gaan. De opengebroken vorm symboliseert het verzet, dat de mogelijkheid biedt om dichter bij de vervolgden te komen en na te denken over de mechanismen van vervolging.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief