Menu

Groesbeek, monument aan de Kon. Wilhelminaweg

Artiest: Teun van Grinsven en G.Thuring
Groesbeek, monument aan de Kon. Wilhelminaweg

Geschiedenis


Het monument aan de Kon. Wilhelminaweg herinnert de inwoners van Groesbeek (gemeente Berg en Dal) aan operatie 'Veritable' (van 8 februari tot 10 maart 1945), waarmee de geallieerden het Rijngebied wilden veroveren.

Aan deze grootscheepse aanval namen meer dan 300.000 Britse en Canadese militairen deel. Na een inleidend bombardement met circa 800 bommenwerpers op Kleve en Koch ging operatie 'Veritable' van start vanaf de frontlijn Mook-Groesbeek-Ooij. Tijdens deze actie landden 1922 parachutisten van het 508ste Regiment op 'Dropzone T' (ten noordoosten van Groesbeek, dicht bij de Duitse grens). Bovendien kwamen er veertig man van het 325ste Glider Infanterie Regiment, 544 man van de 376ste batterij Veldartillerie, 52 ton materiaal en 12 houwitsers neer. Als sluitstuk van de landingen daalden 38 gliders bij de Bruuk te Groesbeek neer. Hier werd het hoofdkwartier van Generaal Frederic 'Boy' Browning (inclusief 105 man personeel) gevestigd.

Voor het eerst in de geschiedenis werd een compleet korpshoofdkwartier met radioapparatuur door de lucht vervoerd en midden in het actiegebied neergezet. Na anderhalf uur was de commandopost van Brownings Eerste Geallieerde Luchtlandingkorps operationeel.

Door de felle tegenstand van de bezetter en de slechte weersomstandigheden werd het offensief een uitputtingsslag die ruim een maand zou voortduren. Toen de operatie 'Veritable' op 10 maart 1945 afgesloten werd (het geallieerde leger stond toen voor de Rijn), waren er 15.600 Britten en Canadezen gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 september 1990 door burgemeester Van Gils en een aantal veteranen. Op 22 april 1992 is het gedenkteken op symbolische wijze overgedragen aan de gemeente.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Kon. Wilhelminaweg te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een gedenksteen met een ingemetselde plaquette van zwart marmer. Op de plaat staan een Pegasus en een glider afgebeeld.

Tekst
De tekst op de plaquette is zowel in het Engels als Nederlands. De tekst luidt:

'MET HORSE GLIDERS ALS GEVLEUGELDE PAARDEN
LANDDE HIER OP 17 SEP 1944
HET BRITSE AIRBORNE CORPS HOOFDKWARTIER
ONDER GEN 'BOY' BROWNING
BEZOEKER, LAAT LIEFDE U VLEUGELS GEVEN
OM TE ZIJN WAAR U NODIG BENT'.

Symboliek
De Pegasus (een gevleugeld paard) is het embleem van de Airborne Divisie.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Kon. Wilhelminaweg/Bruuk te Groesbeek (gemeente Berg en Dal).

Bronnen

  • Gemeente Groesbeek;Teun van Grinsven;
  • members.lycos.nl/september1944;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief