Menu

Groningen, monument in de Scholtenstraat

Groningen, monument in de Scholtenstraat

Geschiedenis


Het monument in de Scholtenstraat in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de 62 voornamelijk joodse personeelsleden van de herenkledingsfabriek Levie die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om zijn gekomen.

De namen van de 62 slachtoffers luiden:

S. Abramowitz, M. van Adelsbergen, S. Beer, Gaaltje de Beer, J. Behr, Hetty Bohemen, L. Bohemen, L. v. Coevorden, J. Cohen, Ketie Cohen, R. Cohen, S. Cohen, Saartje Cohen, Aleidea van Dam, Aleida van Dam, A.B. van Dam, Elisabeth van Dam, Froukje van Dam, Keetje van Dam, Leentje van Dam, Netty van Dam, Salina H. van Dam, Sara van Dam, Wilhelmina van Dam, I. van Dantzig, M. Dasberg, L. van Gelder, S. van Gelder, M. de Goede, B. Goslinski, S.E. Gosschalk, Sophie Halberstadt, W. Halberstadt, S. Hartog, Cato Härz, Jetje Kisch, E. Kisch, M. Kleef, K. Kol, J. de Lange, M. de Leeuw, S. Levie, Mimi Levit, S. Levy, B. de Metz, H. de Metz, Sera Meyer, Esther Müller, Grietje Müller, S. Nerden, S. de Rooy, Henderina Simmeren, Henderina Simmeren, H. van Simmeren, M. Spits, M. Stern, S. Stoppelman, Grietje Vleeschhouwer, A. de Vries, I. de Vries en J. Weyl.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

Onthulling
Het monument is onthuld omstreeks 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in de Scholtenstraat te Groningen is een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'1940-1945
[de namen van 62 slachtoffers]
"MOGE GOD HEN TEN GOEDE HERDENKEN MET
DE OVERIGE RECHTVAARDIGEN DER WERELD"'.

Deze tekst is ook in het Hebreeuws aangebracht.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de voormalige herenkledingfabriek van de gebroeders Levie in de Scholtenstraat te Groningen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Voor meer informatie
Drie kwart honderd jaren met garen van E. Elias (Groningen 1955).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief