Menu

Groningen, 'Portaal'

Artiest: Gert Sennema

Geschiedenis


Het Portaal in Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan de voormalige bewoners van de Folkingestraat die tijdens de oorlog weggevoerd zijn. Vóór de oorlog bevond zich in de Folkingestraat een joodse gemeenschap. Na de oorlog was er van deze gemeenschap weinig meer over.

Oprichting
Na de oorlog zijn er lange tijd geen gedenktekens geweest voor Joodse slachtoffers uit Groningen. In 1996 schreef de gemeente Groningen een kunstwedstrijd uit onder de naam 'Verbeeld verleden' om de geschiedenis van de Folkingestraat te herdenken. 'Portaal' was één van de winnaars van deze wedstrijd. Het andere oorlogsmonument dat deze wedstrijd won is 'Ook Hier' in de Folkingestraat, Groningen.

Info


Vorm en materiaal
Het portaal in Groningen is een wandsculptuur van een bronzen deur met daaronder een hardstenen opstapje. Het brons is bewerkt met patina om het materiaal van een afstand op hout te doen lijken. De deur kan echter niet geopend worden; het heeft geen deurklink, noch scharnieren. Het monument is 2,50 meter hoog.

Symboliek
Hoewel het monument de vorm van een deur heeft, mist het een deurklink. Daardoor is de deur niet te openen. Achter deze gesloten deur ligt de geschiedenis van de Folkingestraat verborgen, die niet meer toegankelijk is omdat de voormalige bewoners van de straat tijdens de oorlog weggevoerd zijn.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in de Folkingestraat te Groningen.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief