Groot-Ammers, oorlogsmonument

Geschiedenis

Het oorlogsmonument in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen en aan drie militairen die tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Oprichting
Het monument is op initiatief van een plaatselijk comité en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers gerealiseerd.

Onthulling
De gedenksteen is op 26 april 1997 onthuld door burgemeester dhr. drs. A.J. Borgdorff en de heren A. Schippers en J. den Oudsten, nabestaanden van de slachtoffers.

Het monument wordt onderhouden door de gemeente Molenlanden.

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) bestaat uit een uit bakstenen opgetrokken gedenksteen met daarop 3 plaquettes. Het geheel is 90 centimeter hoog, 65 centimeter breed en 90 centimeter diep.

De tekst op de middelste plaquette luidt:

'GEPLAATST IN VRIJHEID
IN HOOP OP VREDE
DE JEUGD VAN LIESVELD'.

De linker plaquette vermeldt in gouden letters de namen van veertien slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De rechter plaquette vermeldt in gouden letters de namen van drie Nederlandse militairen die zijn omgekomen in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands-Indië.

Overige info

Locatie
Het monument staat in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden) voor het gemeentehuis, in de Voorstraat, ter hoogte van huisnummer 88.

• Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland-Zuid;
  • Gemeente Liesveld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief