Menu

Haaren, 'Sint-Joris en de draak'

Artiest: A. Merckelbach
Haaren, 'Sint-Joris en de draak'

Geschiedenis


Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Haaren is opgericht ter nagedachtenis aan de Haarense verzetsmannen André Vissers en Marius van den Wildenberg, die via Vught in het concentratiekamp Sachsenhausen terechtkwamen en nooit meer terugkeerden. Vissers overleed in Buchenwald, van Van den Wildenberg is niets bekend.Onthulling Het monument is onthuld in 1947.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Sint-Joris en de draak' in Haaren is een gebrandschilderd glas-in-loodraam. Op het raam staat een mannenfiguur te paard afgebeeld, met aan zijn voeten een draak.Tekst In de rand is een tekst aangebracht. De tekst luidt:'DE INWONERS VAN HAAREN UIT DANKBAARHEID AAN ANDRÉ VISSERS EN MARIUS VAN DE WILDENBERG, GEVANGEN IN HET VERZET TEGEN DEN VIJAND 1944-1945.'Symboliek Het verhaal van Sint-Joris en de draak is een vroeg-christelijke legende uit de vijfde eeuw. Sinds de elfde eeuw staat deze vertelling symbool voor de strijd tussen goed (Sint-Joris) en kwaad (de draak). Veelal wordt deze bijbelse voorstelling gebruikt om het oorlogsgebeuren vast te leggen. Het gevecht ging tegen de hel, opgeroepen door de waanzin van het fascisme. Met de voorstelling wordt uitdrukking gegeven aan de overwinning op de bezetter.

Overige info


Locatie Het monument is aangebracht in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan de Mgr. Bekkersplein te Haaren. Bronnen
  • Informatie afkomstig van de heer Henk van Helvert;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal - De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief