Haarlem, plaquette bij het NS-station

Artiest:Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Haarlem, plaquette bij het NS-station

Geschiedenis


De plaquette bij het NS-station te Haarlem is geplaatst ter nagedachtenis aan zes personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

J. Alkema, M. Arendsen, P.C. Broekmeyer, C. Face, J.J. Hamelink, A. van Laarhoven, Ch. Meur, S. Polak en J. Pijl.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 27 februari 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette bij het NS-station te Haarlem is bronzen plaquette, ingeklemd tussen twee ongelijke houten staanders. De gedenkplaat is circa 50 centimeter hoog en 45 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
J. ALKEMA J.J. HAMELINK
M. ARENDSEN A. VAN LAARHOVEN
P.C. BROEKMEYER CH. MEUR
C. FACE S. POLAK
J. PIJL'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. De gedenkplaat is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Locatie
De plaquette bevindt zich op het voorterrein, tegenover de ingang van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan het Stationsplein in Haarlem.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie.
Menu