Halfweg, verzetsmonument

Artiest:Jan Willem Havermans (1892-1964)
Halfweg, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Halfweg (gemeente Haarlemmermeer) aan tien verzetsstrijders die op 17 februari 1945 door de bezetter op de Spaarndammerdijk zijn gefusilleerd.

De namen van de tien slachtoffers luiden: Pierre Hendrik de Booij, Hillebrandt Dirkzwager, Jan Dol, Gabriël Philipsen, Dirk Albertus van Rees, Willem Pieter Speelman, Anton Vermaat, Andries Pier de Vries, Abraham Bonifacius van Waarden en Louis Joseph Marie van der Weijden.

De fusillade was een represaille voor een spoorwegoverval op 13 februari 1945. De groepscommandant van de marechaussee in Halfweg, de heer W.J. Krijkamp, omschreef de sabotageactie als volgt: 'Van de stoomgoederentrein, komende uit de richting Amsterdam, zijn vier wagens uit de rails gelopen en ongeveer vijf meter rails van de spoorleggers (onderleggers) afgeslagen. Vermoedelijk is aldaar door onbevoegden een lading springstof aangebracht.'

De tien verzetsmensen die zijn geëxecuteerd, waren afkomstig uit de gevangenis aan de Weteringschans te Amsterdam. Hun stoffelijk overschot werd begraven in de Kennemerduinen. Na de bevrijding zijn zij elders herbegraven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 950 door de heer De Booij (vader van een van de slachtoffers).

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Halfweg (gemeente Haarlemmermeer) is een beeld van een roepende mannenfiguur met opgeheven arm op een sokkel.

Teksten
De tekst op de voorzijde van de sokkel luidt:

'P.H. DE BOOY
H. DIRKZWAGER
J. DOL
G. PHILIPSEN
A. VERMAAT
A.P. DE VISSER
A.B. VAN WAARDEN
DEN HELDER
D.A. VAN REES
AMSTERDAM
W.P. SPEELMAN
NIEUWVEEN
L.J.M. V.D. WEIJDEN
ROTTERDAM'.

De tekst op de zijkant van de sokkel luidt:

'17 FEBRUARI
1945'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het gedenkteken aan de Spaarndammerdijk. In 1955 is het verplaatst naar Halfweg. In 2017 is het monument verplaatst naar de hoek Dubbele Buurt / N200 te Halfweg.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Dubbele Buurt / N200 te Halfweg in Halfweg (gemeente Haarlemmermeer).

Bronnen

  • Gemeente Haarlemmerliede, tegenwoordig gemeente Haarlemmermeer;
  • Feiten en achtergronden over luchtaanvallen op Haarlem tijdens periode 1940 - 1945 (Hlm., 1995).
Menu