Menu

Hank, Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory'

Artiest: Martin Copier
Hank, Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory'

Geschiedenis


Het Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' in Hank (gemeente Altena) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven geallieerde bemanningsleden van de Brits-Canadese bommenwerper Halifax LV905 MK III die op 25 mei 1944 neerstortte in de Oranjepolder nabij Hank.

In de nacht van 24 op 25 mei 1944 voerde het Bomber Command van de R.A.F. met 432 vliegtuigen een aanval uit op een spoorwegemplacementen bij de Duitse stad Aken. Vanaf de basis Breighton in Yorkshire, Engeland, steeg de Handley Page Halifax MK III bommenwerper (serie nr. LV905) op om aan deze 'raid' deel te nemen. Het toestel behoorde tot de "No 4 Group Bomber-Command, 78 Squadron RAF (Preston's Own)". Aan boord waren zeven bemanningsleden afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada en Rhodesië.

Na een succesvolle aanval op een spoorwegemplacement bij Aken vloog de geallieerde bommenwerper terug richting zijn basis. Onderweg sloeg echter het noodlot toe. Het toestel werd neergeschoten door een Duitse Messerschmitt en stortte neer in de Oranjepolder in de Bieschbos. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Hun namen zijn: Pilot Officer Eric Benjamin Wilson, Flight Sergeant Joe Henderson, Flying Officer Norman Allan Marston DFC, Flying Officer Sidney Glen Peterson, Flight Sergeant Joseph Thomas Lloyd LeBlanc, Sergeant George Herbert Butler en Sergeant William John White.

Het staartstuk van de Halifax en het stoffelijk overschot van twee bemanningsleden werden geborgen. In 1953 werden zij met militaire eer begraven op het militaire ereveld Jonkerbos te Nijmegen. De rest van de Halifax met het stoffelijk overschot van de overige vijf bemanningsleden is door de Koninklijke Luchtmacht geborgen in 2005. De vijf militairen zijn op 27 september 2006 op het militaire ereveld Jonkerbos herenigd met hun medebemanningsleden. Dit gebeurde met militaire eer, onder leiding van de Commonwealth War Graves Commission.

Oprichting
De berging van de bommenwerper en de oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Berging Halifax 1944 uit Hank en is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht in opdracht van de gemeente Werkendam.

Onthulling
Het Halifax monument ‘Verzet, Vrijheid, Victory’ is op 27 september 2006 onthuld op de plaats van de crash van de bommenwerper in de Oranjepolder nabij Hank (gemeente Werkendam) door de Commandant der Luchtstrijdkrachten, Luitenant-Generaal J.H. de Jong. Tijdens de ceremonie heeft de Koninklijke Luchtmacht een eresaluut aan de bemanningsleden van de Halifax bommenwerper gegeven door middel van het laten overvliegen van een Spitfire.

Info


Vorm en materiaal
Het Halifax monument 'Verzet, Vrijheid, Victory' in Hank (gemeente Altena) bestaat uit een propeller afkomstig van het neergestorte vliegtuig geplaatst op een zwarte zuil. Op de zuil is een zwarte plaquette met de namen van de omgekomen geallieerde militairen aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ERIC B. WILSON
SIDNEY G. PETERSON
NORMANA. MARSTON DFC
JOSEPH HENDERSON
WILLIAM J. WHITE
JOSEPH T. LLOYD LEBLANC
GEORGE H. BUTLER'.

Restauratie
Nadat het monument in 2008 door vandalen was beklad met oranje verf, is het grondig gereinigd en opgeknapt.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de Aakvlaaiweg en de Oranjepolderweg nabij Hank (gemeente Altena).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief