Hardenberg, monument op de Joodse begraafplaats

Artiest:Henk Hamhuis
Hardenberg, monument op de Joodse begraafplaats

Geschiedenis


Het monument op de Joodse begraafplaats in Hardenberg is opgericht ter nagedachtenis aan 37 leden van de Joodse gemeenschap die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de 37 joodse slachtoffers luiden:

David Blein, Regina Blein-Hoogstraal, Hartog Simon Blein, Johanna Blein-Zilverberg, Regina Bertha Blein, Simon Blein, Gerta Blein-Gross, Lotte Blein, Lotte Blein-Stein, Asser Bromet, Marcus Bromet, Meijer Bromet, Philip Bromet, Rudolf Emanuel de Bruin, Rosalchen de Bruin-Salomonson, Alex Sallie de Bruin, Emanuel de Bruin, Lion Emanuel de Bruin, Rosetta de Bruin, Isak Frank, Andries Frank, Frederika Frank-Levie, Aron Karel Frank, Zina van Gelderen, Helene Kösters, Mozes Leman, Ottilia Leman-Levie, Liepman Leman, Mathilde Leman, Sientje Leman, Karl Michelsohn, Mathilda Michelsohn-Blein, Ilse Michelsohn, Friedrich Salomonson, Esther Salomonson-Philips, Hanni Bertel Salomonson en Lion Salomonson.

Onthulling
Op 4 mei 1995 heeft mevrouw Y. Ben Ari, zaakgelastigde van de Israëlische Ambassade, de eerste steenlegging gedaan van de herinneringsmuur op de Joodse begraafplaats.

Info


Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Hardenberg is een bakstenen muur opgebouwd uit zeven delen, met open stukken, zodat het vrije zicht op de begraafplaats gewaarborgd blijft. De muur volgt een oplopende lijn, uitmondend in de toegangspoort. Het hek in de poort draagt de davidster. Op de zijmuur is een replica aangebracht van de gevelsteen van de voormalige synagoge van Hardenberg. Aan de achterzijde van deze muur is een koperen plaat bevestigd met de namen van 37 joodse oorlogsslachtoffers.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'DOE MIJ DE POORTEN DER GERECHTHEID OPEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan de ingang van de Joodse begraafplaats aan het Mulopad in Hardenberg.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Menu