Menu

Hardenberg, verzetsmonument

Hardenberg, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Hardenberg is opgericht ter nagedachtenis aan drie plaatselijke verzetsmannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Pieter Arends, Heine Bolks en Herman Scheffer.

Heine Bolks werd op 12 oktober 1915 geboren in Nordhorn (Landkr. Grafschaft Bentheim). Hij was monteur. Op 8 maart 1945 werd hij als represaillemaatregel samen met vele anderen op de schietbaan bij kamp Amersfoort door de bezetter geëxecuteerd. Hij ligt begraven op het Nederlands ereveld Loenen bij Apeldoorn.

Pieter Arends werd geboren op 26 april 1918 in Odoorn. Deze onderwijzer was tijdens de oorlog lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij sneuvelde op 26 april 1945 in Hardenberg en ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats 'Heidehof' te Ugchelen.

Herman Hendrik Scheffer werd geboren op 6 juni 1892 in Heemse. Hij was schilder. Op 7 april 1945 sneuvelde hij in Hardenberg. Zijn stoffelijk overschot ligt begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Heemse.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Hardenberg is een zwerfkei met op de voorzijde een koperen gedenkplaatje.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op een pleintje aan de Brandweg te Hardenberg. Hier staat tevens het monument 'Frits de Zwerver'.

Bron
Slachtofferregister van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, te raadplegen via: www.ogs.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief