Menu

Harderwijk, verzetsmonument

Artiest: Nicolaas A. van der Kreek (31-01-1896)
Harderwijk, verzetsmonument

Geschiedenis


Het verzetsmonument in Harderwijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950. Het gedenkteken is gerestaureerd in 2008 en op 23 mei van dat jaar opnieuw onthuld door burgemeester John Berends.

Info


Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Harderwijk is een zuil, bekroond met een staande vrouwenfiguur die een gevallen verzetsman ondersteunt. Het gedenkteken is vervaardigd uit één stuk natuursteen.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR HEN DIE
HUN LEVEN
GAVEN VOOR
ONZE VRIJHEID
1940 - 1945'.

Symboliek
De vrouw symboliseert het deel van het Nederlandse volk dat door liefde voor de vrijheid van zijn of haar land gedreven, geestelijk en stoffelijk een steun wil(de) zijn van hen die hun leven in de waagschaal stelden in hun verzet tegen de overweldiger.

Restauratie
Het monument is gerestaureerd in 2008, op initiatief van oud-raadslid Dim van Rhee.

Overige info


Bronnen
  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief