Menu

Hardinxveld-Giessendam, plaquette voor Merwedegijzelaars

Hardinxveld-Giessendam, plaquette voor Merwedegijzelaars

Geschiedenis


De plaquette voor Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam is opgericht ter nagedachtenis aan de 589 jonge mannen die tijdens een razzia op 16 mei 1944 zijn opgepakt.

Op 16 mei 1944 werden bij een razzia in Sliedrecht en Hardinxveld 589 jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar opgepakt, en bij de Grote Kerk in Sliedrecht en de School met de Bijbel in Hardinxveld bijeengebracht. Deze mannen werden, op een klein aantal na, naar kamp Amersfoort afgevoerd. Na zeven weken mocht een grote groep naar huis terug. De mannen die dat geluk niet hadden, werden naar werkkampen in Duitsland gestuurd. Twaalf van deze mannen uit Sliedrecht zijn aldaar overleden aan de gevolgen van het zware werk, te weinig voedsel en ziekten. De razzia was een vergeldingsactie van de bezetter na het doodschieten van twee NSB-ers door het verzet.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 juni 1985 door de toenmalige burgemeester van Hardinxveld-Giessendam, van Wouwe.

Er worden geen herdenkingen bij de plaquette zelf meer georganiseerd. Vanaf 1985 tot en met 2000 legden enkele overlevenden en nabestaanden op 16 mei bloemen bij de plaquette. Sinds 2001 is de herdenking van de Merwedegijzelaars geïntegreerd in de jaarlijkse herdenking op 4 mei.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette voor Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam is uitgevoerd in het brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 16 MEI 1944
WERDEN VAN DEZE PLAATS
MERWEDEGIJZELAARS
WEGGEVOERD NAAR HET
CONCENTRATIEKAMP TE
AMERSFOORT.
14.6.1985'

Overige info


Locatie
De plaquette is aangebracht op de muur van de (voormalige) School met de Bijbel aan de Rivierdijk te Hardinxveld-Giessendam.

Bron
Anja van der Starre.

Voor meer informatie
www.merwedegijzelaars.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief