Menu

Hattem, plaquette aan de Oude IJsselbrug

Hattem, plaquette aan de Oude IJsselbrug

Geschiedenis


De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is geplaatst ter herinnering aan de hongerwinter eind 1944, begin 1945.

Op 6 juni 1944 begon de geallieerde invasie in Normandië. D-day (decision day, oftewel 'dag van de beslissing') luidde de val in van het Derde Rijk van Hitler. Vervolgens ging op 17 september 1944 operatie 'Market Garden' van start. Met dit grootscheepse offensief wilden de geallieerden vanuit België de grote rivieren in Nederland oversteken door met luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Graven en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Vanuit Belgiē moest het Britse 30e corps deze bruggen gebruiken om door te storen naar het IJsselmeer.

Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de bruggen nabij Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Britse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken in de Betuwe.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen, de zogeheten 'Corridor'. In het deel van Nederland dat nog niet bevrijd was, kreeg de bevolking het tijdens de hongerwinter van 1944-1945 zwaar te verduren.

IJsselbrug
Tijdens de hongerwinter was de IJsselbrug in Hattem een belangrijke verbindingsschakel tussen de westelijke en de noordelijke en oostelijke provincies. 'Hongertrekkers' trokken de brug over op zoek naar voedsel en werden hierbij geholpen door bewoners van beide zijden van de IJsselbrug. De brug stond bekend als 'de poort naar het beloofde land achter de IJssel'.

Oprichting
De oprichting van de plaquette was een initiatief van de Werkgroep Hongertochten.

Onthulling
De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is onthuld op 21 december 2005, door de burgemeesters van Hattem en Zwolle.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is van brons. Op de plaquette bevindt zich een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BRUG TUSSEN ANGST EN HOOP
HONGERWINTER 1944-1945
(21 DECEMBER 2005).'

Overige info


Locatie
De plaquette bevindt zich aan een van de pijlers van de Oude IJsselbrug te Hattem.

Bronnen

  • De heer Steven Lindeboom;
  • Gemeente Zwolle.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief