Menu

Heeswijk, Bevrijdingskapel

Artiest: Michiel van Helvert, N. Hansen, Jan M. Driessen
Heeswijk, Bevrijdingskapel

Geschiedenis


De Bevrijdingskapel in Heeswijk is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding.

Het geallieerde offensief (operatie 'Market Garden') vond plaats van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie, waarbij luchtlandingstroepen in een bliksemsnelle aanval bruggen moesten veiligstellen, wilden de een bruggenhoofd over de grote rivieren veroveren. Britse grondtroepen moesten vanuit België via deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. De Slag om Arnhem werd echter verloren, waardoor de aanval stokte.

Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.
Bij de landingen op 17 september 1944 kwamen de Amerikaanse parachutisten van het 501ste Regiment, onder leiding van luitenant-kolonel W.O. Kinnard, buiten hun eigenlijke droppingszone Veghel terecht. Zij landden in de omgeving van kasteel Heeswijk. Aalmoezenier Francis Sampson viel zelfs in de slotgracht. Door Heeswijk en Dinther rukten zij op naar Veghel, een belangrijk knooppunt van wegen en bruggen op 'Hell's Highway'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954.

Info


Vorm en materiaal
De Bevrijdingskapel in Heeswijk is uitgevoerd in baksteen. In de kapel hangt een Maria-reliëf. Ook staat er een beeldje van een parachutist. Boven de ingang is een reliëf van een zee-arend (het embleem van de 101ste Airborne Divisie) aangebracht. Tegenover de kapel zijn twee ingemetselde plaquettes en twee Airborne-bankjes geplaatst.

Tekst
De tekst op het reliëf boven de ingang luidt:

'U.S.A.
LIBERATION
MEMORIAL
AIRB.'

Wijzigingen
Het beeldje is in 1959 in de kapel geplaatst. De plaquettes en de bankjes zijn in 1997 aan het monument toegevoegd.

Overige info


Locatie
De Bevrijdingskapel staat aan de Mgr. van Oorschotstraat te Heeswijk.

Bron
In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief