Heino, herdenkingsraam

Artiest: Pater Raymond van Bergen (ontwerp), G. Lelivelt (uitvoering)
Heino, herdenkingsraam

Geschiedenis

Het herdenkingsraam herinnert de inwoners van Heino (gemeente Raalte) aan de behouden terugkeer van de 66 Heinose mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter waren gegijzeld.

Oprichting
Het raam is aangebracht in het kader van het tweede lustrum van de bevrijding. Door het oprichtingscomité werd hfl. 516,60 ingezameld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 augustus 1955 in aanwezigheid van vele genodigden. Nadien is het gedenkraam verplaatst naar het nieuwe gemeentehuis.

Vorm en materiaal
Het herdenkingsraam in Heino (gemeente Raalte) is een gebrandschilderd glas-in-loodraam.

'HERDENKING
TERUGKEER VAN DE WEGGEVOERDEN
HEINO 14 APRIL 1945~1955'

Symboliek
Op het raam wordt op symbolische wijze de terugkeer van 66 gegijzelde Heinose mannen weergegeven.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk in het gemeentehuis aan Marktplein 10 te Heino. Door de gemeentelijke herindeling is het gemeentehuis echter niet meer in gebruik. Het gedenkraam is nu bij de Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino ondergebracht.

Overige info

Het monument bevindt zich bij de Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' aan de
Canadastraat 6 te Heinoo (gemeente Raalte).

Bronnen:

• Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino;
  • Heino in crisisjaren en oorlogstijd. (Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief