Menu

Heino, oorlogsmonument

Heino, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Heino is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Oprichting
Al in 1941 had men in Heino het voornemen om een monument op te richten ter nagedachtenis aan de gesneuvelden van de meidagen in 1940. De bezetter gaf hier echter geen toestemming voor. Vlak na de bevrijding kwamen de plannen opnieuw ter sprake en al spoedig werd het Comité Oprichting Oorlogsmonument gevormd. Vooral de veteranen P. Oosterveld en H.J.M. Vlierhuis waren actief bezig met de voorbereidingen. Aanvankelijk was men het niet eens over de plaats van het gedenkteken. Uiteindelijk werd de Algemene begraafplaats aangewezen als locatie voor het monument. In 1947 besloot de gemeente de plannen voor een oorlogsmonument tijdelijk op te schorten met het oog op een gemeentelijk uitbreidingsplan. Ruim twee jaar later begonnen oud-militairen met een collecte, die hfl. 4.340,22 opbracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950. Tijdens de plechtigheid is een toespraak gehouden door de burgemeester en een van de commissieleden.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Heino is een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van zwarte natuursteen.

Tekst

De tekst op de plaquette luidt:

'TER EERVOLLE NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
IN DE STRIJD VOOR VORSTIN EN VRIJHEID
GEDURENDE DE TWEEDE WERELDOORLOG.'

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats in Heino.

Bronnen

  • Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino;
  • Heino in crisisjaren en oorlogstijd. (Vereniging voor Heemkunde 'Omheining' te Heino).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief