Menu

Helmond, 'Royal Norfolk-monument'

Artiest: Jan van Erp
Helmond, 'Royal Norfolk-monument'

Geschiedenis


Het 'Royal Norfolk-monument' herinnert de inwoners van Helmond aan de bevrijding van de stad.

Van 17 tot 26 september 1944 wilden de geallieerden met een groot offensief (operatie 'Market Garden') een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland creëren. In een bliksemsnelle aanval moesten luchtlandingstroepen bruggen veilig stellen. Grondtroepen moesten daarna vanuit België over deze bruggen oprukken naar het IJsselmeer. Bij de Amerikanen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de meeste bruggen in de omgeving van Eindhoven vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. De Engelse para's werden verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich onder zware verliezen terugtrekken naar de Betuwe. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. 

Dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten kon in Brabant een strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, behouden blijven. Onder meer van daaruit werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd.

Op 25 september 1944 werd Helmond bevrijd door de 11de pantser- en de 3de infanteriedivisie van het 8ste Britse legerkorps. Het Royal Norfolk Regiment maakte deel uit van dit legerkorps, dat de taak had om aan de rechterkant van 'de Corridor' op te rukken. Deze zou hierdoor worden verbreed, waardoor het voor de Duitse troepen moeilijker zou worden om 'de Corridor' te doorbreken. De Britse opmars verliep echter traag. Vooral bij de Zuid-Willemsvaart werd veel tegenstand ondervonden van de Duitse 107de Panzerbrigade. Wekenlang vonden er zware gevechten plaats in Oost-Brabant.

Oprichting
Het gedenkteken is een geschenk van de vrienden van het Royal Norfolk Regiment.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Royal Norfolk-monument' in Helmond is een gedenkmuur met een ingemetselde plaquette van zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HELMOND
1944 1984
BEVRIJDING 25 SEPT.
ROYAL NORFOLK REG.
9DE INFANTERIE
1STE BATALJON'.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op het Royal Norfolkplein in Helmond.

Bronnen

  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998);
  • www.oorlogsmusea.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief