Menu

Hemelum, herdenkingsmonument

Artiest: K.Gerssen
Hemelum, herdenkingsmonument

Geschiedenis


Het herdenkinsgmonument in Hemelum (gemeente Súdwest-Fryslân) herinnert de inwoners van Hemelum aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
Het initiatief tot oprichting van het monument werd in 2005 genomen door de feestcommissie van Hemelum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2007.

Info


Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument is een buizen- en mozaïekcompositie, omgeven door ringen van roestvrijstraal. Bij het monument staat een informatiebord.

Tekst
De tekst op monument luidt:

'OMRINGD MET ONZE GEDACHTEN LEVEN ZIJ VOORT.'

Symboliek
De grote aluminium buizen stellen de twee gevallenen voor: S. Sijtsma en Y.B. Yntema, twee inwoners van Hemelum die kort voor de bevrijding zijn gefusilleerd. De buizen zijn in een 'V' vorm gevallen. De 'V' van vrijheid. De buizen eromheen symboliseren degenen die zij achterlieten, maar zijn zo neergezet dat de buizen niet omvallen, dus ook niet vergeten worden. Zij 'ondersteunen' de herinnering aan hen.

Rondom de buizen zijn stenen ingemetseld met opvallende kleuren, zij stellen de mensen voor die zich tijdens de oorlog hebben ingezet voor onder andere onderduikers en vliegers, daarom zitten er ook 'onopvallende' stenen tussen. Dit gedeelte wordt omsloten door een bovenste ring. De mozaïekcompositie geeft de kleurrijke wereld van nu aan, vele basisschoolleerlingen en andere belangstellende dorpsbewoners hebben meegewerkt aan het maken van kleurrijke mozaiek-tableaus.

Overige info


Bron
website van Hemelum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief