Menu

Heteren, monument 'Crossroads'

Heteren, monument 'Crossroads'

Geschiedenis


Het monument 'Crossroads' in Heteren (gemeente Overbetuwe) herinnert aan de Amerikaanse soldaten van het 506e Parachute Infantry Regiment die hier op 5 oktober 1944 streden tegen de bezetter. Een van hen kwam hierbij om het leven.

Rond half vijf in de ochtend van 5 oktober 1944 kruisden de wegen van vijf Amerikaanse soldaten van het 506e Parachute Infantry Regiment en die van twee Duitse SS compagnies op de Randwijkse Rijndijk. De Amerikanen waren hier op patrouille. De Duitse SS soldaten waren zojuist de Neder-Rijn overgestoken, vermoedelijk om deel te nemen aan een grote aanval in de buurt van Opheusden. Het kwam tot een gevecht. Met een zwaar gewonde soldaat wist de patrouille zich terug te trekken in hun commandopost, waar zij verslag uitbrachten. Hierop werd direct een nieuwe patrouille naar de Randwijkse Rijndijk gestuurd om het vijandelijke vuur te beantwoorden. Een groot vuurgevecht was het gevolg. Even later kwam de Amerikaanse bevelhebber erachter dat de vijand zich achter een hoger gelegen weg bevond, terwijl de Amerikaanse soldaten in een ondiepe sloot lagen. Hierdoor hadden zij geen mogelijkheid om zich veilig terug te trekken, en restte hen niets dan aan te vallen. Zij wisten niet, dat de vijand in grote getale aanwezig was. Toen de circa 35 Amerikaanse soldaten de hoger gelegen weg bereikten, stuitten zij op meer dan 150 Duitse soldaten. Ondanks een grote tegenstand wisten de geallieerde soldaten de slag te winnen wegens de slechte voorbereiding van de tegenstander. Aan Duitse zijde vielen meer dan vijftig doden, aan de Amerikaanse zijde was slechts één dode te betreuren.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van Bernie van Doorn en Rijacco Hoogendoorn.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2004.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Crossroads' in Heteren (gemeente Overbetuwe) is een roestvrijstalen stervormig beeld, steunend op twee pijlers van hetzelfde materiaal. Hierop is een informatieplaquette geplaatst.

Wijziging
In januari 2011 ontstond er grote schade aan het monument. Waarschijnlijk ontstond de schade doordat een automobilist tegen het monument aan was gereden.

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief