Menu

Hezingen, gedenkplek wapendroppings

Artiest: Artica en Mariska Boekema (Informatiepaneel), Henk Voogsgeerd (Rustbank)
Hezingen, gedenkplek wapendroppings

Geschiedenis


Oprichting
Het monument is een Initiatief van Jelle Hooiveld.

Onthulling
Het informatiepaneel en de rustbank zijn onthuld op 3 mei 2015.

Info


Vorm en materiaal
De gedenkplek wapendroppings bestaat uit een informatiepaneel en een gedenkbank. Het informatiepaneel bestaat uit een houten frame met daarin een groot vierkant informatiebord met tekst en foto's. De gedenkbank is tevens vervaardigd uit hout en bestaat uit een basis van doorgezaagde boomstammen. Op deze basis rust een lange plank die als zitvlak dient. De bank heeft vier rugleuningen bestaande uit brede planken. In deze vier rugleuningen samen staat het jaartal 1944 graveerd. Deze getallen zijn tevens ingekleurd met zwarte verf.

Tekst
De tekst op het informatiebord luidt:

"Op de plek waar u nu staat zijn in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden twee wapendroppings uitgevoerd. De wapens waren bestemd voor de plaatselijke verzetsgroepen. De eerste afwerpoperatie vond hier plaats op 1 oktober 1944. Tegen 22:30 uur naderde vanuit het westen, dat is achter u, op geringe hoogte een geallieerde bommenwerper uit Engeland. Op het terrein voor u reageerde de ontvangstploeg door het geven van lichtsignalen, waarna 15 containers met wapens en uitrusting per parachute neerkwamen. De volgende avond vond omstreeks 21:30 uur opnieuw een dropping plaats. Ditmaal kwamen 24 containers naar beneden. Zo ontving het verzet op deze locatie honderden mitrailleurs en handgranaten en 130 kilo aan springstof.

De voorbereiding van deze droppings was in handen van een in Engeland opgeleid commandoteam dat sinds september 1944 in Twente actief was. Dit zogeheten 'Jedburgh'-team had tot taak het lokale verzet te ondersteunen door middel van wapendroppings en militaire instructies. Kort na aankomst in bezet Nederland gaf het Jedburgh-team de locatie van dit terrein door aan het geallieerde hoofdkwartier in Engeland. Na goedkeuring van de opgegeven afwerplocatie kreeg deze een eigen codenaam en een specifieke slagzin toegekend. Wanneer de - raadselachtig klinkende - zin via de Britse radiozender BBC werd omgeroepen, wist het plaatselijke verzet dat er die avond een dropping zou plaats vinden. De codenaam van dit terrein was Dudley II en de slagzin luidde: "Ga zo door m'n jongen!". De verzetsgroep die hier de ladingen opving, bestond voornamelijk uit mannen uit de directe omgeving. Het gedropte materiaal werd door hen ondergebracht bij een naburige boerderij. Een deel van de wapens viel helaas enkele dagen later bij een overval in Duitse handen. Daarbij werden enkele verzetsleden opgepakt en later gefusilleerd. Het overige deel van de wapens bereikte het hoofdkwartier van het Twentse verzet, dat zich op dat moment in Saasveld bevond. Met de hier afgeworpen wapens kon het Twentse verzet een verdienstelijke bijdrage leveren aan de bevrijding van deze landstreek."

Overige info


Bron
Dhr. J. Hooiveld.

Meer informatie
Operatie Jedburgh: geheime geallieerde missies in Nederland 1944-1945. (Jelle Hooiveld, Boom Uitgevers 2014).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief