Menu

Hilaard, monument in de Johannes de Dooperkerk

Geschiedenis


Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) herinnert aan de onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren verborgen zaten.

Van de dertien onderduikers heeft één persoon de oorlog niet overleefd. Bote Lieuwe Dijk uit Leeuwarden werd in november 1944 bij Herbayum door de bezetter gefusilleerd. Als treindienstleider van het station in Leeuwarden deed hij in september 1944 mee aan de spoorwegstaking. Daartoe was hij opgeroepen door Radio Oranje, om de geallieerden te ondersteunen in hun poging bruggenhoofden te slaan over de grote rivieren in het kader van operatie 'Market Garden' (een grote offensief van 17 tot 26 september 1944 waarmee de geallieerden een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren). De bezetter reageerde furieus op de staking en probeerde zo veel mogelijk stakers op te pakken. Bote Lieuwe Dijk dook onder in Hilaard. Hij werd bij toeval ontdekt door leden van een fietspatrouille van de Sicherheitsdienst. De onderduikers in de kerktoren liepen door deze gebeurtenis geen gevaar. Toch hebben zij de schuilplaats een aantal maanden later moeten verlaten. In januari 1945 werd de plek door de bezetter ontdekt, mogelijk door verraad.

Oprichting
Het idee voor de herinneringsplaquette is ontstaan tijdens de renovatie van de kerk enkele jaren geleden. In de nok van de kerktoren zijn toen de restanten van een onderduikershol aangetroffen. Volgens een van de initiatiefnemers, de heer Auke Bakker, was het vrij lastig de persoonsgegevens van alle betrokkenen te achterhalen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 mei 2004 door vier voormalige onderduikers: Gerrie Dijk, Wytze Fopma, Hendrik Raap en Jan Sijtsma.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in de Johannes de Dooperkerk in Hilaard (gemeente Littenseradiel) is een plaquette.

Tekst
De gedenkplaat bevat de namen van dertien mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren zaten ondergedoken.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in het voorportaal van de Johannes de Dooperkerk, gevestigd aan het Skilpaed te Hilaard (gemeente Littenseradiel).

Bron
Leeuwarder Courant van 15 mei 2004.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief