Menu

Hilversum, 'Monument voor Radiozendamateurs'

Artiest: H.J.J. Dannenburg
Hilversum, 'Monument voor Radiozendamateurs'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Radiozendamateurs' in Hilversum (gemeente Hilversum) is opgericht ter herinnering aan de heldhaftigheid van de zendamateurs in oorlogstijd.Oprichting Op 18 mei 1946 heeft de tweede Verenigingsraad besloten om het VERON-fonds in te stellen. Een van de doelstellingen van het fonds was de vervaardiging van een gedenkteken als eerbetoon aan de in de Tweede Wereldoorlog gevallen radioamateurs. In de eerste jaren na de oprichting was er niet voldoende geld om het gedenkteken te bekostigen. Mede door een bijdrage van de Stichting Wetenschappelijk Radiofonds Veder werd in 1952 besloten om tot realisatie van het monument over te gaan. In overleg met de Directeur-Generaal der PTT, Dr. L. Neher, werd besloten de gedenksteen te plaatsen op het terrein van Radio Kootwijk.Onthulling Het monument is onthuld op 5 mei 1953 door dr. L. Neher, de toenmalige directeur-generaal van de PTT. Elke vijf jaar vindt een herdenking plaats bij het monument. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de VERON (Vereniging voor Radiozendamateurs in Nederland).Tot 2000 bevond het monument zich aan de gevel van het zendergebouw Radio Kootwijk van de PTT. Met het opheffen van dit zendstation moest voor het monument een nieuwe plaats worden gevonden. Het monument is hierop verhuisd naar het gebouw ‘Binnenlandse Omroep’ van de Nozema te Lopikerkapel. Hierbij is het monument geheel gerestaureerd. Het monument bevindt zich sinds 2013 op het terrein van KPN Broadcast Services in Hilversum.

Info


Vorm en materiaal Het 'Monument voor Radiozendamateurs' in Hilversum (gemeente Hilversum) is een gedenksteen van Tsjechische kalksteen met een bronzen medaillon. Op het medaillon worden drie mensen afgebeeld, één sprekend, twee luisterend, verbonden door radiogolven. De gedenksteen rust op twee natuurstenen palen.Tekst De tekst op het medaillon luidt:'RADIOAMATEURS OFFERDEN HUN LEVEN VOOR DE VRIJHEID GEDURENDE DE OORLOG.' Symboliek Het monument symboliseert de in het verborgen werkende radio operators (drie figuren), die met elkaar in contact staan door middel van radiogolven (de cirkelsegmenten). Wijzigingen Oorspronkelijk bevond het monument zich aan de gevel rechts op de noordelijke voorzijde van Gebouw A (ook wel “de Kathedraal” genoemd) van Radio Kootwijk van de PTT. Begin jaren zestig is bij restauratie van Radio Kootwijk het gedenkteken van de muur verwijderd, tegen twee staanders bevestigd en herplaatst aan de linkerkant van de ingang van gebouw A.In de herfst van 1998 werd aangegeven dat de gebouwen van Radio Kootwijk door PTT zouden worden afgestoten. Lucas Hendriks (PE1LMU), voorzitter van de Evenementen-Commissie, heeft vervolgens het monument in Kootwijk bij Gebouw A verwijderd en naar het Centraal Bureau in Arnhem gebracht om het daar voorlopig in een magazijn van Heyenoord op te slaan. In de loop van 1999 heeft het HoofdBestuur (HB) officieel bekend gemaakt dat het monument naar een andere plek verplaatst zou gaan worden. Na een oproep in Electron werd in het HB vastgesteld dat het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en NOZEMA (Nederlandsche Omroep-­Zendermaatschappij) in IJsselstein de voorkeur hadden. Twee leden van het HB hebben deze plaatsen bezocht en zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat de opstelplaats bij het hoofd­gebouw van NOZEMA in IJsselstein de voorkeur zou krijgen. Vervolgens heeft het HB het aanbod van de NOZEMA geaccepteerd en is het monument op 2 februari 2000 verplaatst naar het plantsoen van het gebouw van de “Binnenlandse Omroep”. Hierbij is het monument geheel gerestaureerd.In 2013 heeft de nieuwe eigenaar van het gebouw en het terrein, KPN Broadcast Services, het pand verlaten en is verhuisd naar een nieuwe locatie in Hilversum. De KPN Broadcast Services heeft de VERON aangeboden om het monument te verhuizen naar het nieuwe adres. Het HB heeft daarmee ingestemd. Sindsdien staat het monument op het terrein van de KPN Broadcast Services aan de Witte Kruislaan 47 te Hilversum.

Overige info


Locatie Het 'Monument voor Radiozendamateurs' bevindt zich vlakbij de omroeptoren op het terrein van KPN Broadcast Services aan de Witte Kruislaan te Hilversum.Bronnen
  • Informatie afkomstig van de heer Remy F.G. Denker;
  • Informatie afkomstig van de heer Bernard Grijpstra;
  • www.nieuwsbank.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief