Menu

Hoedekenskerke, monument bij de N.H. kerk

Hoedekenskerke, monument bij de N.H. kerk

Geschiedenis


Het monument bij de N.H. kerk te Hoedekenskerke (gemeente Borsele) aan de strijd tegen de bezetter en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Info


Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. kerk te Hoedekenskerke (gemeente Borsele) is een zuil, bekroond met een gebeeldhouwde duif van witte natuursteen. De zuil is geplaatst een cirkelvormig bloemperkje.

Symboliek
De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. kerk, gelegen aan de 's-Gravenpoldersestraat te Hoedekenskerke (gemeente Borsele).

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Overige informatie
Dit monument was genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten 2015.

De prijs is uitgereikt door Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, de provincie Zeeland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In aanloop naar de prijsuitreiking zijn de vijf genomineerden door CTV Zeeland geportretteerd. Op de website Zeeuwse Ankers is het verhaal van het monument te lezen en het filmportret te bekijken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief