Menu

Holten, plaquette in het NS-station

Artiest: Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Holten, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Holten (gemeente Rijssen-Holten) is aangebracht ter nagedachtenis aan twee personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

M. Bannink en G.H. Spenkelink.

Marinus Bannink werd geboren op 4 juni 1889 en was werkzaam als railwachter. Hij is overleden in een concentratiekamp op 25 februari 1944.

Gerrit Spenkelink werd geboren op 18 januari 1906 te Holten. Hij was werkzaam als wegwerker en kwam op 6 februari 1945 om het leven door een beschieting van geallieerde vliegtuigen.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 3 juni 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Holten (gemeente Rijssen-Holten) is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945
M. BANNINK
G.H. SPENKELINK'.

Symboliek
Onder de namen is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De namen van de omgekomen personeelsleden staan ook vermeld op het 'Monument voor het Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de gevel van het eerste perron van het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Holten (gemeente Rijssen-Holten).

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie;
  • Spoor- en Tramwegen 1946, blz. 376;
  • Spoor- en Tramwegen 1947, blz. 48;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief